Kad vabzdžių platinamos ligos aplenktų mylimą augintinį25.03.2020

Su ištikimu keturkoju draugu pasivaikščiojimas parke, prie ežero ar paupyje – tikra atgaiva nuo kasdienių darbų ir rūpesčių, tačiau gamtoje jūsų šunį gali užklupti įvairūs kraujasiurbiai vabzdžiai ir užkrėsti pavojingomis ligomis. Kad taip nenutiktų, reikia pasirūpinti apsaugos priemonėmis savo augintiniams.

Dėl šiltėjančių orų Lietuvoje erkės būna aktyvios beveik visus metus. Ilgiau aktyvūs būna ir uodai, mašalai, blusos. Šie parazitai gali būti įvairių užkrečiamųjų ligų nešiotojai ir, įkandę šunims, juos susargdinti. Labiausiai paplitęs erkių pernešamas susirgimas šunims – babeziozė, kuri gali baigtis augintinio netektimi, jeigu jam laiku nebus skirtas gydymas.

Kitos ligos, kuriomis šunis užkrečia erkės, – erlichiozė, anaplazmozė, Laimo liga. Uodas, įkandęs šuniui, gali į kraują prileisti lervų – mikrofiliarijų, taip užkrėsdamas jį pavojinga liga dirofiliaroze. Todėl labai svarbu naudoti apsaugos priemones, kad sumažintume riziką ir savo mylimus augintinius apsaugotume nuo erkių, vabzdžių platinamų ligų“, – teigia veterinarijos gydytoja Jurgita Januškauskienė. Įsisegti erkė gali šuniui ne tik lakstant po pievas, laukuose, sodyboje ar su šeimininku miške medžiojant, bet net ir miestų parkuose, skveruose, kiemuose prie namų. „Apsaugos priemonių šunims nuo erkių ir skraidančių vabzdžių pasiūla yra plati, tačiau firmos „Bayer“ lašai „Advantix“ išsiskiria iš kitų tuo, kad turi ne tik žudantį, bet ir atbaidantį poveikį. Dauguma kitų veterinarinių vaistų veikia tik žudančiai – įsisiurbus erkei ar įkandus uodui jie apsaugo nuo vabzdžių pernešamų, o štai „Advantix“ yra ir repelentas. Šuniui ant odos sulašinus šių vaistų, jie atbaido erkes, uodus, blusas, mašalus, kitus vabzdžius, kol jie dar nėra įkandę ar įsisegę į šuns odą. O jei parazitas šuniui neįkanda, jis negali jo užkrėsti“, – tvirtina „Bayer“ atstovas gyvūnų produktų linijai Marius Dragūnas.

„Advantix“ užlašinamasis tirpalas labai patogus naudoti – yra penkių skirtingų dydžių pakuotės, pritaikytos nuo mažiausio iki didžiausio šuns (šunims iki 4 kg svorio, 4–10 kg svorio, 10–25 kg, 25–40 kg  ir daugiau kaip 40 kg svorio). „Viena šuniui sulašinta „Advantix“ dozė veikia vieną mėnesį. Veterinarinį vaistą reikėtų naudoti 8–10 mėnesių – kol aktyvūs skraidantys vabzdžiai, erkės. Labai svarbu vaistus naudoti teisingai: iki 10 kg svorio šuniui praskyrus kailį ant odos sulašinti juos galima ir vienoje vietoje, tačiau didesniems šunims vaisto reikia užlašinti ant daugiau nugaros vietų – nuo mentikaulio iki uodegos, kad veterinarinis vaistas tolygiai pasiskirstytų. Šį produktą galima nusipirkti tik veterinarijos klinikose ir veterinarijos vaistinėse, nes tai yra vaistas. Jis parduodamas be recepto“, – aiškina M. Dragūnas. Veterinarijos gydytoja J. Januškauskienė pažymi, jog „Advantix“ veterinarinis vaistas yra saugus ir jį galima naudoti mažiems šuniukams nuo 7 savaičių ir besilaukiančioms bei žindančioms kalėms.

„Lauke laikomus šunis puola musės, uodai, mašalai, lenda į ausis, akis, kanda, ypač vargina karštomis dienomis. Naudojant „Advantix“ augintinis būtų apsaugotas nuo įkyrių ir skausmingų vabzdžių atakų bei būtų sumažinta rizika užsikrėsti jų platinamomis ligomis. Nors didesnė rizika yra tiems šunims, kurie laikomi lauke ar kuriuos šeimininkai visur ima kartu su savimi – pabėgioti, vežasi prie jūros, į sodybą, į kaimą, tačiau profilaktinės apsaugos priemonės būtinos ir nedideliems šuniukams, kuriuos šeimininkai dažniausia nešioja ant rankų, nes vabzdžiai vis viena gali sukąsti“, – pataria veterinarijos gydytoja. „Advantix“ taip pat naudojamas profilaktiškai apsaugoti nuo blusų ir jau užsikrėtusiems blusomis šunims gydyti. Blusos žūsta per dieną po gydymo. Vaistą taip pat galima naudoti šunims, sergantiems blusų sukeltu alerginiu dermatitu. Veterinarinis vaistas išlieka efektyvus net ir sušlapinus šuns kailį. „Sulašinus „Advantix“, po 48 valandų šunį galima vestis į ežerą ar kitą vandens telkinį maudytis. Vaistas neišsiplauna, jo efektyvumas nedingsta. Veterinarinio vaisto poveikis išlieka ir šunį maudant su šampūnu, tačiau tik su viena sąlyga – jei naudojami veterinariniai šunų šampūnai“, – tvirtina M. Dragūnas.

„Bayer“ atstovas perspėja, jog „Advantix“ negalima naudoti katėms, nes dėl jų fiziologijos jis joms yra nuodingas. Todėl šuniui užlašinus šio vaisto jį reikia laikyti atskirai nuo katės bent parą, nes gyvendami kartu šie naminiai gyvūnai yra įpratę vienas kitam ir kailį palaižyti, o tai katei gali baigtis tragiškai. Vis daugiau žmonių supranta, jog verčiau pasirūpinti veiksmingomis apsaugos priemonėmis nuo erkių, vabzdžių, nei po to gydyti susirgusį savo mylimą augintinį.

„Kartais apsaugos priemonėmis savo šuniui šeimininkai susirūpina, kai susiruošia vykti į gamtą su palapinėmis ar prie jūros, ežero ir pakeliui užsuka į vaistinę įsigyti nuo vabzdžių saugančio veterinarinio vaisto. Tačiau, kad apsaugos priemonė pradėtų veikti, turi praeiti viena ar dvi paros, joks veterinarinis vaistas nepradės veikti tą momentą, kai jį panaudoji. Todėl profilaktika reikia pasirūpinti iš anksto, nes priešingu atveju šuo lakstys gamtoje ir dar dvi dienas bus neapsaugotas nuo erkių, vabzdžių platinamų ligų. Šuns apsauga reikėtų pasirūpinti ne tik šiltuoju sezonu, bet ir rudenį. Tuomet gal kiek ir mažiau būname gamtoje, tačiau ligų grėsmė išlieka visą laiką“, – teigia veterinarijos gydytoja J. Januškauskienė.

„Veterinarinį vaistą „Advantix“ lengva naudoti, jis yra efektyvus, patikimas bei saugus šuniui“, – sako M. Dragūnas.

UAB "Magnum Veterinarija"

Buveinės adresas
Martinavos g. 8, Martinavos k. LT-54475 Kauno r.

Žiūrėti žemėlapį

Kontaktinė informacija

Įmonės tel.: +370 688 96944

info@magnumvet.lt

Magnum